Přeskočit na hlavní obsah

Řecké lásky

 


Řecké lásky – vydrží Češka chodit s Řekem a naopak?

Než začnu s touto mou osobní kategorizací, ráda bych podotkla, že ne každý Řek se dá zařadit do níže zmíněné kategorie a že existují i opravdu hodní a pozorní jedinci. Tak jako v Česku a všude možně ve světě, i v Řecku jsou lidé dobří i špatní. Nicméně za ty roky v Řecku jsem se buď setkala, randila anebo pracovala s různými typy mužů a všichni měli do jisté míry něco společného (proto to mé osobní rozřazení na základě mé vlastní zkušenosti, rozhodně to nemusí být pravidlem).

1. typ – MAMAKIAS (mamánek)

Nejčastěji se s nimi setkáte na ostrovech, kde panuje poklidná atmosféra a tradice rodiny. Jak je poznáte? Jednoduše. Maminka jim volá třeba i 5krát denně. Neberte mě špatně, je samozřejmě naprosto v pořádku, když má maminka ráda svého syna a pravidelně si s ním volá, ale ne, když je mu 35 a ptá se ho, zdali již jedl a co a zdali mu to stačí a s kým, a jak se vyspal, a jestli nepotřebuje navařit nebo vyprat. Znala jsem jednoho 35letého Řeka, kterému maminka volala až nezdravě často. V zimě bydlel u rodičů v několikapatrovém domě, kde měl samozřejmě sám pro sebe celé to jedno patro. Maminka mu vařila snídaně, obědy a večeře, nakupovala vše do domácnosti, a tak si tento „mládenec“ užíval služeb mama hotelu po celou zimu. V létě však pracoval v sezóně 110 km od svého domova a sám nebyl schopen si ani uvařit, vyprat a nedej bože uklidit. Naštěstí měl jednoho dobrého kamaráda, který měl vždy každou neděli cestu do jeho rodného města, a tak po něm pravidelně posílal mamince veškeré špinavé prádlo, které potřeboval vyprat a o 2 dny později mu kamarád dovezl čistou várku prádla, a ještě něco na zub z maminčiny kuchyně. Další charakteristický rys mamakiase je, že má velmi zvláštní vtipy, zpravidla velmi dětinské a urážlivé. Jelikož ho jeho maminka neustále přesvědčuje, že je zkrátka úžasný, šikovný, krásný a ten nejlepší syn na světě, je samozřejmě přesvědčen, že to je pravda, a že každá žena ho prostě musí chtít. Z toho nepramení pouze neuvěřitelné sebevědomí, ale i egoismus a neustálá potřeba bavit se pouze o sobě a nebrat ohledy na ostatní. Jelikož nemá (kromě práce) moc dalších povinností (vše vyřídí maminka), velmi rád chodí po různých party, popíjí velké množství alkoholu anebo se naopak zavře doma a hraje nějakou hru jako třeba Candy Crush. Uchyluje se často i ke gamblerství a neumí hospodařit s penězi (snad už i protože ví, že maminka ho v nejhorším případě finančně podpoří). Zpravidla bývá i patriot (ještě aby nebyl, vždyť je mu u maminky doma dobře, v zahraničí by žádný mama hotel neměl) a moc necestuje. Když už se však někam vydá, neztotožňuje se s odlišnou kulturou a vyčnívá.

 

2. typ – Plážový inženýr

Ne nadarmo se říká „pozor na řecké muže, rádi si hrají s ženskými city.“ Plážový inženýr je nejčastější typ Řeka, kterého najdete v každém turistickém letovisku. V letní sezóně se do těchto míst sjíždí mladé turistky ze všech koutů Evropy – Česko, Polsko, Rusko, Bělorusko, Ukrajina (ah, ty krásné Slovanky, ty oni milují), ale i západní Evropanky – Německo, Belgie, Nizozemí, Francie, Velká Británie a někdy i skandinávské a „pobaltské“ slečny. Procházejí se před nimi v plavkách, krásných šatech, sukních, kraťasech, chodí k nim na bar (ano, velmi často bývá jejich zaměstnání barman či číšník), ochutnávají řecký alkohol a jsou v dobré náladě. Jistě to lichotí, když dívku na každém rohu nějaký muž potěší komplimentem, usměje se na ní a ptá se jí, jak se má. Plážový inženýr má neuvěřitelné charisma, se kterým si omotá kolem prstu i tu nejvíc odměřenou ženu. (Vážně, to charisma se NEDÁ popsat.) Ví, co v danou chvíli říct, umí odhadnout osobnost dívky, jaký kompliment zvolit, co říct o její zemi, odhadnout její náladu a trápení, jaký alkohol jí nalít a má ji získanou do pár minut. Pár panáků, procházka, tanec v klubu, zamilované zprávy, telefonáty a pozvánka k němu domů, kde samozřejmě bydlí SÁM. (případná přítelkyně je totiž možná zrovna v práci) Ano, zpravidla bývá single (kdo by taky vydržel mít takového promiskuitu doma), ale i kdyby single nebyl, neřekne to. Když single je, románek s cizinkou zpravidla pokračuje i po odjezdu. Zprávy, kde slečnu prosí, aby přijela v zimě, telefonáty, kde se na každém konci drátu ozývá „Mu lipis – chybíš mi, se agapo – miluji tě, agapi mu – lásko moje“ a dlouhé lítostivé povzdechy, protože zrovna prostě nemohou být spolu a surfování na webech leteckých společností, kde se snaží chytit tu nejvýhodnější letenku zpět za tím „řeckým bohem.“ To, že ten bůh takhle píše třeba dalším třem stejně zaláskovaným dívkám už samozřejmě neví. Nebo že na baru nabaluje další… Zajímavý výběr „manželek“… Někdy je na něm to „plážové inženýrství“ vidět už na první pohled, v některých případech je však těžké rozeznat, zdali se jedná o plážového inženýra nebo skutečně zamilovaného Řeka. Tím, že vám ukáže telefon, toho taky moc nezjistíte, protože veškeré konverzace s ženami okamžitě mažou. 😊)

Takže dámy pozor! Takových letních románků je bohužel každou sezónu příliš a často si tak můžete zlomit srdíčko. Je velmi těžké takovému typu odolat (to charisma je nepopsatelné), takže doporučuji se do podobných typů nezamilovávat! Možná se ptáte, jak to všechno vím? Tak nejen, že se mi pár slečen ohledně nich svěřilo a Řekyně na ně s oblibou nadávají, ale mimoto znám mnoho Řeků, se kterými jsem buď pracovala nebo se s nimi přátelím a kteří mi otevřeně u kávy vyprávějí o svých úlovcích, a ještě mi ukazují jejich facebookové profily. 😊 Občas si říkám, jestli nemám ty dívky varovat, ale budu zatím jen tiše doufat, že čtou můj blog… 😊)) Nevěra tomuto typu prostě přijde normální a nebojí se o ní otevřeně hovořit s ostatními.

3. typ – ALKOHOLIK

Červeně zvýrazněný, protože na ty skutečně VELKÝ POZOR. Nezamilovávat se, nejlépe se s nimi vůbec nebavit, protože si tak velmi jednoduše vztahem s takovýmto chlapem můžete zničit život. Někdy je plážový inženýr zároveň alkoholikem, tudíž je mezi nimi velká podoba. Asi tu nemusím vypisovat, jak ho poznat… zkrátka miluje alkohol a neví, kdy přestat. Ráno a odpoledne pár panáků/piv na posilněnou, ale nejaktivnější částí dne je pro ně samozřejmě večer. 2 celé flašky vodky nejsou žádný problém, kromě toho, že si absolutně neuvědomuje, co dělá a ráno se partnerky zeptá od koho má ty modřiny??:)) Ano, správně, alkoholik má velmi často i násilnické sklony. Pije, protože se v sobě snaží něco potlačit, má jistý komplex, který se snaží zapomenout. A k tomu mu pomáhá právě pití. Ovšem pravidelné a nadměrné pití alkoholu do jisté míry natolik otupí jeho rozum, že se občas zdá jako by byl zcela mimo realitu (abyste mě pochopili – neví, co říká, dělá a neuvědomuje si následky svého chování – např. vyhazov v práci, což svede na špatného šéfa apod.)

Rád v podnapilém stavu mimo jiné i řídí a je mu jedno, že nemá papíry, a že ho už policisté několikrát zastavili a platil nesčetně moc pokut. Alkohol je mu vším a představuje pro něj způsob, jak se bavit, ale i jak se zbavit pocitů smutku, zklamání a zlomeného srdce.

4. typ – PATRIARCHA

Kdo je pravidelným čtenářem tohoto blogu, už jaksi pochopil, že v Řecku jsou někdy v určitých věcech trochu pozadu. Proto není překvapením, že zde stále potkáte muže, kteří zastávají názor, že žena má být v domácnosti, vařit a starat se o děti. Vždyť přece on je ten MUŽ s velkým M, ten lovec a hlava rodiny, tak proč by měla žena pracovat? Nechává si vyvařovat, prát, a veškerou péči o děti a domácnost přenechává manželce. Paradoxem bývá, že zpravidla tuto andělsky hodnou manželku, která mu tento zvrácený postoj z lásky trpí a toleruje, podvádí třeba s kolegyní z práce (která pracovat může, protože přece není jeho oficiální partnerka). Veškeré feministické projevy jdou mimo něj a je schopný se díky nim s partnerkou i rozejít, protože to zkrátka jeho mozek nepobírá. Žena mu prostě není rovna a bývá vnímána pouze jako matka od dětí a sexuální objekt. Řekové jsou temperamentní, tudíž jistou roli zde může sehrát i žárlivost.

 

5. typ – Evropský Řek

Musím se sama pousmát nad názvem Evropský Řek, ale žádný jiný by to nevyjádřil lépe. Evropský Řek je totiž normální, chápavý a respektující chlap, který nejspíš nějakou část svého života strávil v zahraničí, a tudíž nežije pouze ve své řecké bublině a dívá se na svět jinýma očima. Není ovlivněn řeckými stereotypy a předsudky, chápe svoji úlohu ve vztahu, nemá typickou řeckou mentalitu. Jestli máte tu čest s nějakým takovým, srdečně gratuluji, protože najít jej je skoro nemožné. Jsou totiž zoufale rozebraní! 



Komentáře

  1. S manželem jsme si koupili jednu nemovitost na Krétě, která potřebovala rekonstrukci. Byl to opravdu starý dům, a tak jsme se rozhodli ho vložit do rukou firmy, u které jsme objednali restaurování historické budovy. Jezdíme teď do krásného domu u moře, který vypadá jako z pohádky a my si užíváme krásné chvíle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to zní jako splněný sen, mít krásný dům u moře na Krétě. Rekonstrukce historického objektu chce odvahu, ale výsledek za to určitě stojí. Užívejte si ty nádherné chvíle a čerpejte energii. Já osobně si po náročném dni vždycky ráda dopřeju thajskou masáž zde, abych se uvolnila a odpočinula si.

      Vymazat
  2. Měla jsem při práci v zahraničí pár vztahů, ale nikdy to nebylo tak vážné, že by mě to nepřinutilo nevrátit se domů a zařídit si celoroční cestovní pojištění a zůstat tam dlouho. Respektive když pak přišla řeč na to, že bychom jeli třeba na čtrnáct dní domů k nám, tak ti frajeři jakože najednou néé, a já tady musím ještě udělat tohle a tamto. Tak to jsem měla vždycky jasno. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Byt hrůzy aneb tvůj nový domov

Na začátek bych jen chtěla podotknout, že se tímto článkem v žádném případě nesnažím poškodit jméno hotelu, z toho důvodu ani nezmiňuju konkrétní jména. Píšu to spíš jen jako varování, jak to může být s prací v zahraničí, a že ne všemu se dá věřit, kord, když jedete na vlastní pěst, bez agentury či cestovky. Tahle situace pro mě byla trochu traumatická a v tomto článku se zdeka nedá vyjádřit reálná skutečnost. Jsou zkrátka věci, který byste si nejradši občas vymazali z hlavy. Co můžu ale s jistotou říct je, že mi tahle zkušenost strašně moc dala, otevřela oči a naučila mě se osamostatnit, nešílet, nezoufat, nevzdávat se, hned nebrečet a nehroutit se. Takže většina papírů hotová, následovalo podepsání smlouvy. Tak jsem se na to těšila, že mi bylo úplně jedno, že je to celý v řečtině a rozumim tak půlce toho, co je tam napsaný. Stala jsem se oficiálně zaměstnancem hotelu. (Pro ty z vás, co to neví nebo nepostřehli, pracovala jsem na pozici recepční a Guest Relations Agent.) Den

Práce a život na Krétě - šok, radost, noční můra?

Pracovní podmínky v řeckém zaměstnání na ostrově v hlavní turistické sezóně...  ...se většině Čechů budou zdát snad až nereálné. Práce 30 dní v měsíci, s jedním, maximálně dvěma dny volna, až ve 40 stupňovém vedru, 8-12 hodin, a takhle pořád dokola od dubna do konce října. Pak následuje zima. Buďto jste si našetřili dost přes léto a můžete v zimě cestovat, odpočívat a pobírat podporu od státu, v opačném případě musíte v tomto koloběhu pokračovat a třeba jít pracovat na olivové plantáže. Pokud jste měli zrovna smůlu a váš dědeček nevlastnil a tudíž vám nemohl odkázat žádná olivová pole, abyste mohli vy zaměstnávat ostatní na jejich obdělávání, budete muset opět poslouchat řeckého šéfa. A řeknu vám, to nebývá žádný med. Opět se vracím do roku 2019. Pokusím se vám přiblížit mé běžné pracovní dny v hotelu v Řecku v hlavní turistické sezóně. Článek může sloužit i jako otevření očí, že ne vždy se všechno zdá tak růžové jako v dovolenkovém ráji. Hotel, ve kterém jsem pracovala se prezentoval